Rovdyrforvaltning og brunbjørn i nordøst: Lokal kunnskap og forskningsmiljø som nøkkelfaktorer
Den økende tilstedeværelsen av bjørn i Sør-Varanger og Jarfjord har skapt betydelig uro blant lokalbefolkningen. Folk opplever frykt og usikkerhet når bjørnene oppholder seg i nærheten av bebyggelse over lengre tid, uten å la seg skremme vekk. Fagfolk ved Nibio Svanhovd har påpekt at denne atferden ikke er normal.
For å sikre befolkningens trygghet må flere bjørner tas ut, i henhold til Naturmangfoldloven §17 og §17A. Tidligere ble det bestemt å ta ut et visst antall bjørner årlig øst for Neidenelva, da bjørnebestanden var betydelig lavere. Nå er det registrert minst 14 forskjellige bjørner bare i Jarfjord, og trolig er det flere. Derfor må antallet bjørner som felles årlig økes. Jarfjord er ikke et kjerneområde, og utenfor kjerneområder skal beitedyr prioriteres, med en lavere terskel for felling av bjørn.
I år er to bjørner felt i Jarfjord i forbindelse med konflikter med reindriften. Til tross for Sør-Varanger sin tette bjørnebestand, mistet NIBIO Svanhovd viktig forskningsarbeid på brunbjørn i 2022, da dette ble flyttet til NINA i Trondheim.
Vi mener at en kombinasjon av lokal kunnskap fra befolkningen og kompetent forskningsmiljø på NIBIO Svanhovd er essensiell for effektiv forvaltning av store rovdyr i vår region. Betydelige midler må avsettes til NIBIO Svanhovd, som vi vurderer som ett av de beste miljøene på dette området i landet. Lokal kunnskap i kombinasjon med lokal forskning er avgjørende, spesielt der utfordringene er størst med hensyn til brunbjørn, folk, reindrift og husdyrhold. NIBIO Svanhovds erfaring med genetiske analyser på brunbjørn, og deres langvarige fag- og rådgiverrolle, må umiddelbart tilbakeføres til NIBIO Svanhovd.
Landstyret i Samenes Folkeforbund